Av Johanna Falk, My Healthcare Sweden AB, Cert. funktionsmedicinsk terapeut, Cert. näringsterapeut, Beteendevetare, www.johannafalk.se
Boosta immunförsvarets fem stora försvarslinjer – så här gör du
Sammanfattning
Du har flera olika barriärer som skyddar dig mot angrepp. De är viktiga allihop. I den här artikeln får du lära dig om dina försvarslinjer och vad du kan göra för att ha ett starkt, friskt, effektivt och balanserat immunförsvar som skyddar dig mot både inre och yttre faror och obalanser, så att du kan leva i harmoni med din inre och yttre miljö hela livet.
Du kan göra mycket för att stärka ditt naturliga skydd och förbli frisk. Helt naturligt.
Dina fem försvarslinjer
Det går att dela in ditt immunförsvar lite grovt i fem olika typer av försvarslinjer. Alla går att stärka och balansera helt naturligt.
1. Det första är ditt yttre skydd, vilket är dina fysiska barriärer
- Huden som ska vara slät, hel, lagom fet och ha ett hälsosamt mikrobiom.
- Slemhinnor, som ska vara fuktiga, lagom tjocka, lagom täta, ha ett slemlager och ha ett skyddande mikrobiom i sitt översta lager som hjälp till det inre immunförsvaret.
- Flimmerhår sitter i luftvägarna och viftar bort mikrober som vill invadera.
- Slem bildas som skydd i tarmen och i luftvägar för att transportera bort avlivade angripare.
Så här gör du:
Huden tycker om naturlig mat. Den byggs upp av proteiner och fetter. Huden behöver Vitamin A och den behöver zink. Båda finns rikligt i animalier som kött, fisk, fågel och ägg. Huden mår fint av Omega 3 som finns i fet småfisk och fiskolja/algolja. Huden mår också bra av GLA som finns i jättenattljusolja.
Slemhinnorna behöver naturliga proteiner och vill du hjälpa till extra så äter du mat som är rik på kollagen som benmärgsbuljong, kycklingskinn och räkor. Slemhinnorna behöver zink och Vitamin C och D. Slemhinnorna behöver Omega 3 för att vara mjuka och smidiga.
Slemhinnorna byggs upp av en frisk tarmflora. Slemhinnorna behöver könshormoner som östrogen och testosteron.
2. Det andra är ditt mikrobiom, vilket är din skyddande flora av vänliga virus, bakterier och svampar
- Tarmens flora som ska vara rik, varierad och bo i tjocktarmen.
- Flora som bor på alla slemhinnor, i underlivet, näsan och i munhålan.
- Mikroflora som bor utanpå huden och inuti organ som lever, bukspottkörtel, galla och hjärnan.
Så här gör du:
All naturlig mat är näring till mikrofloran som bor i och utanpå hela kroppen. Olika mikrober äter olika mat. En del äter proteiner, en del äter fetter och en del äter vegetabilier. Ät varierat, så får alla dina innevånare mat.
Snälla mikrober tycker om lagom mängd motion och sömn. Snälla och välgörande mikrober kan inte äta skräpmat. De mår dåligt av alkohol, läsk och energidrycker. De klarar inte av miljögifter, onödiga tillsatser i maten och de mår dåligt av stress och brist på återhämtning.
3. Det tredje är ditt medfödda immunförsvar, vilket rycker ut och försvarar dig först och allmänt mot allt möjligt som inte ska finnas i kroppen
- Vita blodkroppar som kan äta upp angripare eller som kan lösa upp cellväggen på angripare och döda dem direkt.
- Proteiner som är signalämnen mellan immuncellerna och instruerar dem i kampen och som utsöndras från levern som förstärkare till andra delar av immunförsvaret.
- Stimulerande histamin som skapar inflammationer för bättre blodtillförsel och läkning.
Så här gör du:
Ditt medfödda immunförsvar byggs upp när du är bebis och barn. Amning, naturlig och hälsosam mat bygger upp den näring och den tarmflora barnet behöver. Husdjur, damm på golvet, grus och kvistar som stoppas i munnen, ger vidare träning. Barnsjukdomar tränar det medfödda immunförsvaret, precis som vanliga förkylningar. Barn kan behöva hjälp med naturlig vitamin A mot virus och Vitamin D som stärker hela immunförsvaret, liksom Omega 3 som fiskolja.
När du är vuxen fortsätter du med hälsosam mat och klok livsstil. Motionera lagom och med det du tycker om, lägg in pauser i vardagen och skapa hälsosam sömn.
Rök inte och drick endast måttligt med alkohol eller sluta helt i alla fall i perioder.
Umgås med människor som du kan ge och få glädje och kärlek av. Gosa med husdjur. Se en rolig film. En kram gör underverk för ditt immunförsvar.
Du kan förstärka effekten i det medfödda immunförsvaret genom att vårda och bygga en god tarmflora, ta vitamin D och C, samt zink.
Förmågan i det medfödda immunförsvaret avtar med åren, speciellt efter 60 och då är det ännu viktigare att vårda som hälsa på naturligt vis.
4. Det fjärde är ditt inlärda immunförsvar, vilket specifikt kommer ihåg, märker ut eller dödar direkt de mikrober som angriper
- Vita blodkroppar som tillverkar antikroppar.
- Vita blodkroppar som hjälper och förstärker immunreaktionen.
- Vita blodkroppar som känner igen och dödar en angripare direkt på plats.
- Vita blodkroppar som minns en tidigare strid och som patrullerar dygnet runt och håller koll på om en infektion av samma eller liknande typ är på väg att angripa igen.
· Proteiner som är signalämnen mellan immuncellerna och instruerar dem i kampen.
Så här gör du:
Du behöver egentligen inte göra något speciellt för att immunförsvaret ska lära sig hur det försvarar dig och hur det minns och kan rycka ut snabbare nästa gång du möter samma mikrober. Det sker av sig självt när du blir sjuk. Om du vill stärka ditt inlärda immunförsvar, så ska du äta Vitamin D under den mörka årstiden och om du har behov enligt blodprov. Det vet man hjälper.
Vaccination tränar upp det inlärda immunförsvaret att känna igen en angripare som är likadan som injektionen är avsedd för.
5. Det femte är dina tankar och känslor som påverkar hur ditt immunförsvar agerar och vice versa
- Dina tankar är med och styr dina vita blodkroppar i kampen, så att de vinner striden. Långvarig stress gör att immunsystemet inte orkar eller fattar fel beslut.
- Dina tankar är med och styr, så att kampen blir lagom stark och flexibel och att immunförsvaret inte fastnar i att inte fungera eller fastnar i att överreagera. En uppfattning om att inget hjälper, depression och förtvivlan kan sänka immunreaktionen. Motsvarande kan ett kroniskt stressat system som varit utsatt på olika sätt göra att immunsystemet blir hyperreaktivt och att det har svårt att sluta reagera, vilket kan leda till allergier, astma, eksem och autoimmunitet på sikt.
- Negativa tankar har visat sig öka inflammationer som är med i alla akuta och kroniska sjukdomar som diabetes, tarmsjukdom och ledbesvär.
- Trauma och långvarig stress kan förlänga en infektion och försämra sårläkning.
- Kronisk sjukdom gör att du har högre risk för depression och utmattning, så det är viktigt att bryta spiralen och få hjälp.
Så här gör du:
Känn igen och acceptera dina känslor. Ditt sinne och din kropp är sammankopplade, och starka känslor påverkar immunförsvaret. Erkänn dina känslor och acceptera att de finns, för att minska stress och påverkan på hur ditt immunförsvar reagerar.
Du har rätt att bli behandlad med respekt, få omsorg, att ställa frågor, uttrycka dina åsikter och att säga nej utan skuld. Behandla också andra med respekt.
Engagera dig och var aktiv i din förändring mot läkning.
Välj det som är viktigt och strunta i resten.
Gör avslappning till en vana varje dag. Gör en andningsövning eller en enkel meditation.
Fokusera på det som gör dig glad. Vill du dansa, gå ut i skogen, träffa vänner, göra dig fin, lyssna på musik eller se en rolig film?
Gå en promenad varje dag, 20 minuter räcker.
Undvik kaffe på kvällen, titta inte på skärmar, sov i bomullslakan i ett svalt och mörkt rum och gå helst och lägg dig klockan 22.
Ta tag i sådant som ger upphov till inre och yttre konflikter. Vad kan du befria dig ifrån? Behöver du byta jobb? Hur går det med vännerna? Är det något som ska bli sagt i dina nära relationer? Magen brukar visa tydligt när en konflikt är utredd genom att bli harmonisk, platt och lugn.
Lös upp trauma med en erfaren terapeut, om det finns sådana med i bilden.
KBT, Mindfulness och hypnosterapi är exempel på terapier som kan hjälpa.
Ät naturligt och förnuftigt
Som med det mesta i din kropp är en hälsosam kost en nyckel till ett starkt immunförsvar eftersom det bygger en stark och frisk kropp, ett friskt mikrobiom i tarmen och på andra ställen, balanserade immunceller i tarmväggen, samt starka immunceller i övriga kroppen som orkar slåss och ändå vara i balans.
Träna regelbundet
Lagom hård träning håller energiproduktionen igång, avgiftar och gör att cirkulationen fungerar som den ska. Lagom hård träning anpassad för just dig, är stärkande för immunförsvaret.
Frisk luft och solsken
De allra flesta skadliga mikrober har svårt för syre. Syresättning genom att vara ute och andas frisk luft är renande, lugnande och hjälper ditt immunförsvar.
Solens strålar skapar det viktiga D-vitaminet under sommarhalvåret. D-vitamin är nödvändigt för det allmänna och det inlärda immunförsvaret. Solens strålar på bar hud aktiverar kroppens melatonin, som fungerar som en stark antioxidant.
Drick rent vatten
Vätska spolar ut restprodukter ur kroppen, gör att blod och lymfa flyter lätt och hjälper dina njurar att göra sig av med gifter och ämnen som ska lämna kroppen. Vatten syresätter alla dina celler eftersom vatten består av två syremolekyler och en vätemolekyl. Med mer syre kan alla celler uträtta mer.
Skapa en vilsam och återhämtande sömn
Immunförsvaret är mycket aktivt när du sover. Det städar och rensar och förbereder sig för att du ska kunna vara aktiv och möta nya mikrober nästa dag. Sömnhormonet melatonin balanserar immunförsvaret helt naturligt.
Sök harmoni och minimera långvarig stress, både fysisk och psykisk
Kortvarig stress aktiverar immunförsvaret och gör det redo för strid. Stress över tid kan sänka ditt medfödda immunförsvar och det kan trigga det specifika. Då kan du hamna i en situation där du lättare får infektioner och låggradiga inflammationer eller så blir du allergisk eller utvecklar autoimmunitet.
Kraftig stress på kort tid, som vid för ansträngande träning flera dagar i rad, kan utlösa en infektion eftersom det helt enkelt blev för stor belastning.
Träna på att gå ner i varv varje dag
Du kan enkelt träna ditt nervsystem att lugna ner sig genom följande övning:
- Andas in och räkna till 6 (alltså 6 sekunder).
- Håll andan kort.
- Andas ut och räkna till 6 (alltså 6 sekunder).
- Upprepa 5 gånger (alltså under 1 minut).
En variant på denna övning är att brumma som en humla när du andas ut. Du andas alltså in som vanligt, pausar kort, stänger munnen och ”brummar ut” luften tills du tömt lungorna. Du kan göra som munkarna och andas ut på ett långt OM. Mycket effektivt för att lugna ner nerverna.
Gör denna övning morgon och kväll och öka tiden allteftersom till 5 minuter eller längre. Lugnare andning kan lindra och sänka alltifrån oro till smärta, snarkningar, blodtryck, svängande blodsocker och sötsug och med tiden ge bättre sömn.
Om du blir yr av den ökade syresättning du får genom att djupandas, sitt eller ligg under andningsövningen. Hjärnan och kroppen kommer att vänja sig vid mer syre när du övat ett tag.
Härligt, nyttigt och livgivande för hela kroppen och alla dina celler och inte minst din hjärna och ditt hjärta.
Vill du veta hur du ska hjälpa ditt immunförsvar på bästa sätt?
Det finns så mycket du kan göra för att vara frisk och stark helt naturligt.
Om immunförsvaret börjar få problem är det viktigt att inte enbart rikta blickarna mot en inkräktare, som ett virus eller en bakterie, utan istället fokusera mer på att bygga upp ditt eget immunförsvar så att det klarar av att ge dig skydd.
Det kommer alltid att finnas virus, bakterier, svampar och parasiter – men de är inte nödvändigtvis problemet – det är ibland ditt immunförsvar som inte fungerar optimalt. Det betyder att vi behöver titta djupare under ytan och försöka förstå varför immunsystemet är ur balans och inte kan bekämpa mikroberna.
Sanningen är att det nästan alltid handlar om hur du kan förbättra ditt immunförsvar och betydligt mer sällan om de mikrober som finns runtikring oss.
Många vill veta om de behöver äta vitaminer, mineraler och antioxidanter. Och i så fall vilka och hur mycket? Det är klokt att ställa sig den frågan.
Det finns flera tester som kan ge vägvisning, förutom att det är klokt att känna till symtom på brist, vilket är det vanligaste.
Om du känner dig trött, blir sjuk oftare, om kroppen känns svagare, ja då kan det vara värt att ta tester, så att du får rätt tillskott och rätt kost för dig.
När vi har fått resultaten och utvärderat vad din kropp vill ha hjälp med, kommer jag att ge kost- och livsstilsrekommendationer eftersom näring spelar en nyckelroll i din kropps återhämtning. När immunförsvaret får rätt byggstenar och förutsättningar så kommer du att kunna möta världen på ett nytt sätt. Starkare, flexiblare och med mer energi.
Jag har 30 års erfarenhet av att hjälpa din kropp och ditt immunförsvar att återfå sin energi igen. Jag har träffat tusentals härliga människor som har fått tillbaka sin hälsa så att de kan göra just det som de själva önskar för att ha det riktigt bra.
Du kan också få hjälp och du är varmt välkommen att höra av dig.